Contact Offerte aanvragen
071 - 203 204 6 info@webprepare.nl
Dobbeweg 11N KVK: 70806047 2254 AG Voorschoten BTW: NL001304065B03
 

Je hebt net een WordPress website gebouwd, of laten bouwen, en bent er helemaal tevreden mee. Maar, het laden van de website duurt lang en je bezoekers kiezen vervolgens het hazenpad. Waar te beginnen? Moet ik mijn hostingpartij de volle laag geven, of kan ik er wellicht zelf ook iets aan doen? Alhoewel het natuurlijk per situatie scheelt, is het antwoord in 9 van de 1 gevallen; JA! In dit blogbericht geven wij je waardevolle tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Hoe meet ik mijn laadtijd?

Meten is weten, dat geldt ook voor het sneller maken van je WordPress website. Op internet zijn er diverse tools beschikbaar om de laadtijd van je website te meten. Geen van allen is bindend, maar het geeft wel een goede indicatie hoe langzaam (of juist snel!) je website is.

Het mooie van deze tools is dat ze vaak suggesties geven om de snelheid te verbeteren. Maar wat is nu snel, en wat is nu langzaam?

Snelheid is nu echt een item geworden

Vroeger kwam je er nog wel mee weg als je website niet was geoptimaliseerd. Tegenwoordig zijn bijna alle websites dynamisch, verbonden met database(s) en doen ze veel verwerkingen op de server. Google heeft zich er kortgeleden echter ook mee bemoeit. En zij zijn niet mals; als jij je website niet optimaliseert, en daarmee niet snel genoeg is, heeft dit consequenties voor de ranking van je website in Google. Lager in de zoekresultaten betekent minder bezoekers naar je website, en dus uiteindelijk minder omzet. En was dat alles? Nee.

De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zo een 50% van je bezoekers verwacht dat jouw website binnen 2 seconden is geladen. Het is zelfs zo erg dat 40% van je bezoekers de website verlaat, indien het langer duurt dan 3 seconden om website te laden. Werk aan de winkel dus!

Waar begin ik met het optimaliseren van mijn website?

Zorg er allereerst voor dat je jouw website laat hosten bij een partij die haar hosting heeft ingericht op WordPress-websites. WordPress is nu eenmaal een CMS (content management system) dat veel resources nodig heeft van de server. Als er op serverniveau niet genoeg wordt geoptimaliseerd, ben je eigenlijk een huis aan het bouwen op los zand. Ga dus op onderzoek uit, doe vergelijkingen en zorg dat je bij de juiste hostingprovider terecht komt. Kies liever voor een VPS (virtual private server) in plaats van Shared hosting. Hierover zal ik later nog eens een artikel schrijven.

Hostingpartij gevonden, waar moeten zij rekening mee houden?

Alhoewel er niet 1 recept is voor optimalisatie wat hosting betreft, zijn er genoeg dingen om rekening mee te houden. Zorg in ieder geval dat de hostingpartij de volgende faciliteiten aanbiedt:

  • Caching (Varnish, Redis of Nginx-caching);
  • Minimaal PHP-fpm 7.0, liefst de mogelijkheid om te kiezen;
  • Apache, NGINX of LiteSpeed als webserver;
  • Gzip-compressie;
  • OpCache ingeschakeld;
  • Voldoende memory-limit en executietijd

Zorg in ieder geval dat je een hostingpartij kiest die hier ervaring in heeft. Er zijn helaas veel (budget)hosters die veel van deze functies niet aanbieden. Hier geldt echt het spreekwoord “Goedkoop is duurkoop”. Investeer liever in een partij die hier voldoende ervaring mee heeft.

Hostingpartij gevonden! Wat nu?

Als je voor de juiste partij hebt gekozen merk je vaak al snel een flinke winst aan snelheid. Maar daar stopt het niet. Nu ben jij aan de beurt! Maar waar te beginnen?

Meten is weten!

Allereerst start je met het doen van een 0-meting. Je hebt dan een goed beeld van hoe snel je website is op het moment voor optimalisatie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pingdom Tools Tools. Noteer deze resultaten, schrijf ze op of print ze uit.

Het is bijna tijd om te starten met het optimalisatieproces. Let op: maak eerst een back-up van je website-, database en andersoortige bestanden. Hoe je een back-up maakt verschilt per hostingprovider. Vraag dit voor de zekerheid even na als je hier niet zeker van bent.

Back-up gemaakt, 0-meting gedaan? Dan is het nu tijd om in te loggen in de admin van WordPress. Normaliter ga je hiervoor naar https://www.domeinnaam.nl/wp-admin. Nadat je bent ingelogd is het tijd om een zogeheten caching plug-in te installeren. Er zijn enorm veel verschillende plug-ins die van alles en nog wat beloven. Webprepare heeft de beste resultaten bereikt met de plug-in Swift performance. Deze is gratis te downloaden. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Klik aan de linkerkant op Plugins – Nieuwe plugin
  2. Zoek vervolgens op de plug-in Swift Performance
  3. Vervolgens klik je op Nu installeren, en daarna op Activeren

Vervolgens zal er een wizard worden gestart waarbij je diverse opties kunt inschakelen, of juist kunt uitschakelen. Welke opties je het beste kunt gebruiken hangt af van hoe jouw website is ingericht, of je een website- of webshop optimaliseert e.d. Daarom adviseren wij alles standaard te laten.

Nadat je de configuratie hebt je (normaliter) een flinke boost gegeven aan de snelheid van je website. Laten we het eens meten!

Wow! Met een paar simpele handelingen maak je jouw website dus ruim 40% sneller. En alhoewel men vaak anders doet vermoeden, kan het dus redelijk simpel zijn.

Kan mijn website nog sneller?

Je kan optimaliseren tot je een ons weegt. In principe is het goed om deze tips in acht te nemen:

  • Optimaliseer je afbeeldingen. Zet ze dus niet direct uit de camera op je website, maar comprimeer de afbeelding. Vervolgens kan je met een tool als https://kraken.io/ de afbeelding nog verder optimaliseren. Pas daarna uploadt je de afbeelding naar je website.
  • Zorg dat jouw website niet hoeft te wachten op javascripts die alleen maar in het leven zijn geroepen om de website mooi te animeren. Deze kun je beter pas laden, indien de HTML en CSS zijn ingeladen.
  • Voorkom redirect-loops. Zorg dus dat je hostingpartij dit juist heeft ingeregeld.
  • Een CDN als Cloudflare kan positieve resultaten opleveren, maar ook hiervoor geldt; meten = weten. Doe dus een test voor- en na. Als het de website trager maakt kun je beter geen gebruik maken van een CDN.
  • Let op met de hoeveelheid plug-ins die je gebruikt. Des te meer plug-ins je gebruikt, des te meer verzoeken doet de website aan de server. Kijk ook goed naar de kwaliteit van de plug-in. Als een plug-in al jaren niet is bijgewerkt kun je deze maar beter niet installeren.
  • Kies een thema die niet bloated Tegenwoordig zijn thema’s er gunstig geprijsd. Men vergeet vaak dat deze vol zitten met allerlei functies die je toch nooit gebruikt. Dat maakt het thema zwaar, en daardoor zal deze trager zijn.

Snelle website for the win!

Met deze tips moet het lukken een flinke boost te geven aan de snelheid van je website. Desalniettemin vergt het optimalisatieproces de nodige kennis en tijd. Als je die kennis niet hebt kun je natuurlijk altijd bijleren.

Webprepare heeft jarenlange ervaring met het optimaliseren van snelheid voor wat betreft WordPress-websites. Wil je het dus liever aan ons overlaten? Neem dan eens contact op, en misschien kunnen wij iets voor je betekenen.

Jordy Boutier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    nieuwsbrief

    webprepare

    Wil je vrijblijvend advies?

    Ben je toen aan een nieuwe website? Of wil je juist hoger in Google met jouw bestaande website?

    Je kan natuurlijk informatie lezen tot je een ons weegt, maar misschien is het makkelijker even te spreken met 1 tvan onze adviseurs. Deze adviseurs zijn overigens wandelende encyclopedieen als het om website en vindbaarheid gaat. Neem dus snel contact op!

    Of een gratis website scan?