Het (tijdelijk) opslaan van data, zodat er niet elke keer een beroep op de server gedaan hoeft te worden om de website te laden. Je moet jezelf voorstellen dat je een website hebt die duizend bezoekers per uur genereert. Die duizenden bezoekers doen misschien wel 10 handelingen per bezoek. Al met al wordt er dan in een uur tijd ongeveer 10.000 keer een beroep gedaan op de server. Bij een laag ingeschaalde server geeft dat hem ‘hoofdpijn’, en kan het zo zijn dat deze omver wordt geblazen. Door gebruik te maken van caching bereid je de server eigenlijk voor op wat er nog komen gaat. Bij het gebruik van caching zorgen we er eigenlijk voor dat de server niet elke keer die berekeningen hoeft te doen, maar deze 1x van tevoren doet. Vervolgens wordt deze aangeboden aan de bezoekers van de website. Dat zorgt er niet alleen voor dat je website sneller laadt, maar ook nog eens dat je over het algemeen een kleinere server nodig hebt. Een win-win situatie dus; je website sneller, en een minder dure server nodig.
Op het moment dat je een blog schrijft of een pagina toevoegt, staat deze nog niet in de cache geplaatst. Over het algemeen is daar een hele eenvoudige manier voor. Wanneer je als bezoeker deze blog of pagina bezoekt, wordt deze automatisch in de ‘cache’ geplaatst. Er van een dynamisch iets, een statisch iets gemaakt, en dat betekent snelheidswinst. Dit statische bestandje wordt na het eerste bezoek in de cache geplaatst. Elke volgende bezoeker krijgt dit statische bestand aangeboden. En die is vele malen sneller dan dat de server dit elke keer opnieuw moet aanbieden!
Laat je dus vooral niet van de wijs brengen als je een nieuwe pagina hebt aangemaakt, en het duurt de eerste keer iets langer als gewoon om de pagina te laden. De server is dan simpelweg bezig om de pagina om te zetten naar een statisch bestand.
Wat gebeurt er dan als je een pagina wijzigt, die al in het tijdelijke geheugen is opgeslagen? Gelukkig is caching een stuk uitgebreider dan dat dit mechaniek van iets dynamisch, iets statisch maakt. Zodra je een pagina aanpast, wordt deze opnieuw in het tijdelijke geheugen geladen. Daar hoef je dus niet een extra handeling voor te verrichten.
Wij maken gebruik van zowel server-side caching als browser-caching. Op deze manier maken wij je website niet alleen sneller, maar ook vele malen efficiënter. In de wereld van caching zijn er eigenlijk 2 manieren om toe te passen:
Wij leveren beide vormen van caching standaard. Hieronder gaan we dieper in op beide vormen van caching.
Of je nu gebruik maakt van Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox; al deze internetbrowsers slaan data op als je een website bezoekt. Deze data omvat niet alleen de inhoud van de pagina, maar ook HTML, CSS en JavaScript bestanden. Deze bestanden zorgen in hoofdlijnen voor hoe je website er op het scherm uitziet. Na jouw eerste bezoek aan de website worden deze bestanden dus opgeslagen in je browser. Elke volgende keer zal je browser een poging doen deze bestanden te laden vanuit de browser, zonder deze opnieuw op te vragen bij de server. Óók hier kan het dus zo zijn dat als je de website voor de eerste keer bezoekt ietsjes langer duurt dan normaal.
Eigenlijk hebben we het hier aan het begin van dit artikel al over gehad. Het is niets meer, en niets minder dan eerder opgevraagde pagina’s/berichten in het tijdelijke geheugen van de server opslaan. Op die manier kan de server de website sneller tonen. Ook binnen server caching zijn er weer 2 mogelijkheden aanwezig om websites sneller in te laden.
Het grote verschil is dat full page caching de gehele webpagina in het geheugen zet, en object caching voor specifieke gedeeltes binnen je website.
Nee. Wij verzorgen het gehele optimalisatieproces rondom de snelheid van je website. Wij raden je dan ook dringend af om zelf plug-ins te installeren. Dit levert eerder een langzamere website op dan een snellere website. Er zijn natuurlijk genoeg dingen die je kan doen om je website snel te maken, en vooral ook te houden. Denk daarbij aan het optimaliseren van afbeeldingen en het beperken tot een select aantal plug-ins. Daarover zullen wij in een later stadium een artikel aan wijden.
Wij hopen je met dit artikel meer inzicht te hebben gegeven in de wereld van caching en het snel maken van een website. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog een vraag hebben, neem dan contact met ons op.
Je kan natuurlijk informatie lezen tot je een ons weegt, maar misschien is het makkelijker even te spreken met 1 tvan onze adviseurs. Deze adviseurs zijn overigens wandelende encyclopedieen als het om website en vindbaarheid gaat. Neem dus snel contact op!